YOUTH OLYMPIC GAMES 2018

Markus Barth
01.11.2018
Markus Barth har skrevet en oppsummering fra hans deltakelse i YOG i Buenos Aires.

Vi ankom Youth olympic village i buenos aires 3.oktober etter en reise på nærmere 25 timer via Frankfurt. Villagen vi bor i besto av blokker med leiligheter i. Det var omlag 3-6 leiligheter per etasje og hvert land hadde som regel en etasje å fordele sine utøvere i. Vi var 7 norske gutter og vi bodde alle i samme leilighet. Jeg delte rom med en utøver i taekwondo og en turner.


Da turneringene ikke begynte før 8.oktober gikk de første dagene for det meste til trening og forberedelse. Dessverre fikk vi ikke trent badminton første dagen da det begynte å brenne i hallen vi skulle spille i. Vi var så heldig å for det meste få trene i main hall, altså samme hallen vi skulle spille konkurransen i. Hallen lå alt fra 35 til 90 minutter med buss fra utøverlandsbyen, alt etter som hvor mye trafikk der var. Vi hadde 2 treninger hver dag unntatt 7.oktober da det var åpningsseremoni på kvelden.

Åpningsseremonien ble holdt i sentrum rundt ett landemerke som het "The Obelisco". Det var godt over to hundre tusen mennesker som møtte opp og fulgte showet med forskjellige typer underholdning samt innmarsj av utøverne.

Dagen etter begynte den individuelle turneringen samt lag turneringen som ingen av spillerne hadde prøvd før. I den individuelle turneringen var vi 32 gutter delt inn i 8 grupper med 4 spillere i hver. Det var en seedet spiller i hver gruppe og vinneren av hver gruppe gikk videre til kvartfinalene. Jeg hadde fått en relativt tøff gruppe med Arnaud Merkle (Frankrike), Brian Yang (Canada) og Lukas Resch (Tyskland).

I første kamp skulle jeg møte Arnaud Merkle fra Frankrike. Kampen startet veldig fint, og det var jevnt hele veien. Jeg førte 11-10 til pause. Siste del av settet fortsatte på samme måte, men jeg taper dessverre med 21-19. Andre sett starter på samme måte og er jevnt fram til pause hvor jeg ligger bak med 11-9. Etter det dropper jeg noen hakk i tempo og han endrer litt spillestil og jeg kommer ikke til like mange sjanser som jeg har gjort tidligere i kampen, og jeg taper dessverre med 21-12.

Morgenen etter skulle jeg spille mot Brian Yang fra Canada. Vi spiller begge en god kamp og det var jevnt hele veien. Jeg vinner første sett med 21-17 etter å ha trukket fra med noen poeng midt i settet. Dessverre er han skarpere enn meg i slutten av de 2 siste settene og jeg taper med 17-21 21-19 21-19. Men alt i alt en god kamp som kunne gått begge veier.

Dagen etter skulle jeg spille min siste individuelle kamp mot Lukas Resch fra Tyskland. Jeg visste det ville bli en tøff kamp da han hadde vist bra spill mot de 2 andre i gruppen. Det ble en litt rar kamp da det var store svingninger i nivået til begge to. Jeg startet første sett relativt dårlig og tapte klart. 2.sett skjedde det motsatte, jeg spillte ganske bra og han falt litt i nivå og jeg vinner settet klart. 3.sett er nesten en kopi av 1.sett og jeg taper derfor kampen i 3.sett. Men alt i alt er jeg fornøyd med måten jeg har spillt på og er gøy å se at jeg til tider holder følge med de absolutt beste juniorene i Europa.

Hver kveld etter kampene i den individuelle turneringen var ferdigspilt, ble det spillt lagkamper med mixed lag fra forskjellige land og vårt lag ble tildelt navnet "Team Omega". Man spilte 10 kamper, 2 kamper i hver kategori. Hver kamp besto av et sett til 11 så var det om å gjøre å komme til 110 poeng først. 

Vi vant alle gruppekampene våre samt kvartfinalen greit. I semifinalen ble det så spennende som det kan bli. Når 10.kamp skulle starte ledet vårt lag 99-98. Det var en mix kamp. For oss var det en jente fra Vietnam sammen med en gutt fra New Zealand som skulle spille. De møtte en gutt fra Skotland som spillte med en jente fra Singapore. Lagene fulgte hverandre hele veien men til slutt var det oss som klarte å ta seieren med 110-109. Mer spennende enn det kan det ikke bli. Vi var nå klar til finale. 

I finalen vår det også jevnt men dessverre lå vi bak med noen poeng gjennom hele lagkampen og vi taper dessverre siste damedouble med 110-106. Men alt i alt har det en gøy opplevelse å prøve den nye konkurranseformen og en ekstra bonus å faktisk få med seg en sølvmedalje hjem. 

Vi måtte være igjen i 7 dager etter turneringen var ferdig, da det var obligatorisk å delta på både åpning og avslutningsermoni. Avslutningsermonien ble ikke hold før 18.oktober. Så den siste uken ble brukt til å se litt av Buenos Aires samt heie på de andre norske utøverne som ikke var ferdig med konkurranse i deres idretter enda.

Jeg er nå hjemme igjen i Bergen igjen og ungdoms ol har vært en kjempe opplevelse. Det var 18 fantastiske dager jeg helt sikkert kommer til å huske for resten av livet.